Trine Dyrholm skal spille Margrete I i Charlotte Sielings nye storfilm MARGRETE DEN FØRSTE, der starter optagelser til marts

14 februar 2020 - Sidst opdateret 5 oktober 2020

Instruktør Charlotte Sieling har samlet et imponerende hold både foran og bag kameraet til sin næste spillefilm – det historiske drama ”Margrete den Første”. Trine Dyrholm spiller den altoverskyggende hovedrolle som Margrete I, og på rollelisten er et stort skandinavisk cast med bl.a. Søren Malling, Morten Hee Andersen, Jakob Oftebro, Bjørn Floberg (”Ud og stjæle heste”), Suzanne Reuter (”Familien Löwander”/”Hamilton”), Simon Berger (”Exit”) og Thomas W. Gabrielsson (”En Kongelig Affære”).

Året er 1402, og en kvinde står i spidsen for et nyt nordisk stor-rige. Margrete har samlet Danmark, Norge og Sverige i en union, som hun egenhændigt styrer gennem sin adoptivsøn, kong Erik. Unionen er omgivet af fjender, og Margrete planlægger derfor et ægteskab mellem Erik og den engelske prinsesse Philippa. En alliance med England vil kunne styrke Kalmarunionen og sikre den mod angreb. Men en konspiration er undervejs, som sætter Margrete i et umuligt dilemma, der kan koste hende alt.

Charlotte Sieling siger: ”Margrete I var en imponerende kvinde, og jeg vil fortælle historien om hende, da den overraskende nok er ufortalt på film. Jeg vil give hende en stemme og fortælle om en af Europas stærkeste regenter. Kvinden, der skabte Kalmarunionen, et fællesskab blandt Danmark, Norge og Sverige, der kom til at vare i 126 år, og kvinden, der regerede på trods af og ikke på grund af sit køn. ”Margrete den Første” er et moderne portræt af en kvinde, hvis udfordringer trods de over 600 års afstand i tid ikke var så forskellige fra dem, kvinder kæmper med i dag. Karriere, familie, moderskab. Filmen viser, hvilken pris Margrete I måtte betale for at være en uforlignelig statskvinde.”

Trine Dyrholm har høstet stor anerkendelse både herhjemme og internationalt for sin rolle i May El-Toukhys kritikerroste og prisvindende ”Dronningen” og har netop modtaget sin 10. Robert for rollen. Trine Dyrholm er en af landets ubetinget største skuespillerinder med en imponerende teater-, tv og filmkarriere. Hun filmdebuterede i ”Springflod” (1990, Bodil® vinder, bedste hovedrolle) og har siden medvirket i bl.a. ”Festen” (1998), ”Forbrydelser” (2004), ”En soap” (2006), den Oscar® vindende ”Hævnen” (2010), ”En kongelig affære” (2012), ”Den skaldede frisør” (2012) og tv-serien ”Arvingerne” (2014-17). Trine Dyrholm blev i 2016 den første danske kvinde, der modtog en Sølvbjørn for bedste kvindelige skuespiller for sin rolle i ”Kollektivet”, og har siden medvirket i bl.a. ”Nico, 1988” (2017), ”Du forsvinder” (2017) og ”Unge Astrid” (2018). Trine Dyrholm har netop modtaget en Bodil nominering for sin rolle i ”Dronningen”.

Charlotte Sieling stod i 2017 bag spillefilmen ”Mesteren” med Søren Malling og Jakob Oftebro. Kort inden var hun vendt hjem fra USA efter at have arbejdet med en lang række af tidens store tv-serier herunder ”White Collar” (2013), ”Homeland” (2014), ”The Americans” (2014), ”Wayward Pines” (2015) og ”Queen of the South” (2016). Charlotte Sieling spillefilmsdebuterede som instruktør i 2009 med dramaet ”Over gaden under vandet” med bl.a. Sidse Babett Knudsen, Anders W. Berthelsen og Nicolas Bro, og stod herefter bag tre store tv-succeser – ”Forbrydelsen” (2007-2009), ”Broen” (2011) (BAFTA nomineret, 2011, Best International) og ”Borgen” (2013) (Robert vinder, 2014, Årets danske tv-serie). Senest har hun været ind over HBOs nye, store kommende gyserserie ”Lovecraft Country”, som er skabt af Jordan Peele og Misha Greene, og produceret af JJ Abrams.

Charlotte Sieling har skrevet manuskriptet til ”Margrete den Første” sammen med Jesper Fink (”Før frosten”) og Maya Ilsøe (”Arvingerne”). Rasmus Videbæk (”En kongelig affære”) er fotograf, mens Søren Schwartzberg (”Før frosten”) står for production design og Manon Rasmussen (”Lykke-Per”) for kostumer.

”Margrete den Første” optages fra 2. marts og forventes at få premiere i første halvdel af 2021.

”Margrete den Første” er produceret af Birgitte Skov og Lars Bredo Rahbek fra danske SF Studios Production ApS i co-produktion med svenske SF Studios Production AB, norske Filmkameratene, tjekkiske Sirena Film og islandske Truenorth med støtte fra Det Danske Filminstitut v/ filmkonsulent Silje Riise Næss, Svenska Filminstitutet, Norsk Filminstitutt, Icelandic Film Centre, Czech Film Fund (Státní fond kinematografie), Nordisk Film & TV Fond, Eurimages, TV 2 (Danmark), TV4 (Sverige), NRK (Norge) og Creative Europe Programme - MEDIA of the European Union.

For yderligere information kontakt venligst:
SF Studios, Pressechef Camilla Baggesen, mobil 2074 0650